Granen mijden voor een korte of langere tijd? Je hebt vast wel gemerkt dat granen in de gekste producten verwerkt zitten. Je verwacht het soms niet, maar check de ingrediëntenlijst maar eens wat vaker om te zien of er een vorm van tarwe, spelt oid in zit. Ik wil jou hier inzichten geven dat granenvrij leven goed te doen is. Alternatieven zat.

Vervangers

Er zijn verschillende pseudo granen op de markt die je kan gebruiken ipv tarwe of spelt. Pseudo granen zijn glutenvrije zaadjes die tot meel zijn gemalen. Je kan trouwens alles wat je tot meel kan maken benoemen nog een granen alternatief. Bijvoorbeeld noten, kastanjes, quinoa, teff, boekweit, haver en ga zo maar door

Brood

‘Help, ik mag geen brood meer eten’. Ik kom deze kreet vaak tegen. Men zit letterlijk met de handen in het haar, want wat eet je dan?
Naast dat je meer groente bij je lunch of ontbijt kan eten zijn er ook zeker graanvervangers. Maar wil je inspiratie om eens wat anders te eten check dan het ebook ‘what to eat’

Geen zin om zelf te bakken? Koop dan de oranje verpakking van het YAM brood.
Kies enkel voor de oranje variant. Deze is namelijk geheel enummer- suiker- en granenvrij en ook nog eens desem gebakken. Lekker om stukjes af te snijden en eerst even te roosteren.
Deze is online te koop, maar ook bij de meeste Plus- en Jumbo supermarkt

Wel zelf bakken? Wat dacht je van een heerlijke bananenbrood? Hier kan je vele zaadjes, pitten, rozijnen oid doorheen doen om er een brood naar smaak van te maken. Eigenlijk kan je alle soorten cake’s wel maken, maar dan met een eigen twist. Mijd suiker, voeg banaan of ander gedroogd fruit toe als je het zoeter wilt hebben. Besmeer je cake als brood of eet het naast je bakje soep oid.

Crackers en toastjes

Ik adviseer altijd van Le Pain des Fleurs de boekweitcrackers aan. Blauwe verpakking.
Voor de toastjes de haverkoekjes van Nairn’s

Eigen baksels zoals koek en taart

Ik werk zelf het meeste met amandelmeel, boekweitmeel en haver- mout en meel. Kokosmeel gebruik ik ook, maar daar moet je van houden in je baksels. Deze gebruik ik bijvoorbeeld niet als ik een appeltaart maak. Maar smaken verschillen, doe wat jij lekker vindt

Sausjes

Maak je je eigen sausje met bloem of meel? Probeer eens boekweitmeel

Granola

Ipv muesli en cruesli kan je op basis van haver, noten, zaden en pitten ook je granola kopen of zelf maken. Online zijn vele recepten te vinden om zelf granola te maken. Ik zelf pak altijd havermout, gemengde noten, zaden, pitten, kokosvlokken, gepofte quinoa of rijst en rozijnen. Hier vind je een voorbeeld recept van Smakelijck

Paneermeel

Maal een Yam broodje fijn of pak wat boekweitmeel. Je kan ook een boekweitcracker fijnmalen met een vijzel en dit gebruiken

Rijst- of boekweitwafels

Deze zijn glutenvrij. Let wel dat dit niet je hoofdmaaltijd is, want qua voedingswaarde is het nihil. Eet er iets voedzaamst naast 

Verdikkings- of bindmiddel

Ideaal is arrowroot. Let wel dat je het eerst door een zeefje haalt. Het klontert nog al gauw

Soepen, sausjes, beleg etc

Check de ingrediëntenlijst. Bij twijfel maak je een screenshot en laat je het mij zien.

Pasta

Op basis van boekweit, kikkererwten en linzen heb je vele mogelijkheden.