Soms kunnen we door stress, zorgen, drukte e.d. hunkeren naar meer en zoet eten, maar vergeet de alcohol niet.
Hoe kan je hier het beste mee omgaan?

Stress
Als je lichaam te lang onder bepaalde druk staat ervaart ze stress. Denk aan te lang durende vermoeidheid en uitputting, zorgen die al een geruime tijd sluimeren of door te weinig ontspanning te nemen. Alles kan een reden zijn wat leidt tot een stress reactie van het lichaam.
Je hartslag verhoogt en verschillende functies in het lichaam reageren hierop. 

Het lichaam gaat dus over op standje vluchten of vechten en maakt cortisol aan. Cortisol is een stresshormoon die ervoor zorgt dat we op een langere termijn alert blijven. Dat verklaart ook dat we zo slecht slapen als we stress ervaren.

Helaas helpt deze stress reactie ons niet, want wij staan te vaak en te lang onder stress en in onze gevallen geeft de cortisol weinig meer waarde.

Dat je meer naar eten gaat verlangen komt, omdat er veel te veel suiker wordt opgenomen in de spieren. Je bloedsuikerspiegel stijgt en je krijgt meer suikers in je bloed.
De hoeveelheid suikers doe continu aanwezig zijn verbruiken wij lang niet helemaal. Dat betekend dat de suikers omgezet kunnen worden naar vet wat gewichtstoename kan bevorderen.

Maar ook kan je door de wisselende bloedsuiker meer gaan eten, want je lichaam wil de energie vasthouden om in de vecht en vlucht modus te kunnen blijven staan. Juist op momenten dat we even geen afleiding hebben en in ruststand komen gaat het lichaam protesteren. Ze wil jou laten eten (en drinken).

Wat kan jij doen als jij het even lastig hebt
Wanneer je ervaart dat je meer behoefte hebt aan eten en drinken moet je natuurlijk allereerst zelf begrijpen waar dit vandaan komt. Wat speelt er bij jou en wat kan jij eraan doen om deze stress te reguleren?

Als jij een duidelijk beeld hebt waardoor jij in deze situatie zit en of jij jezelf hier kan ondersteunen kan je verder kijken naar ondersteuning.
Ik heb voor jou een aantal adviezen/tips die je kan gebruiken.

Tips

  • Blijf goed water drinken. De kans is groot dat je lichaam door vocht tekort aan de bel trekt met een honger gevoel
  • Zorg dat je bij de start van de dag extra eiwitten neemt. Deze verkleinen overdag de kans op overeten of een hunkering naar eten/zoet
  • Leer jezelf afleiden. Ga bv even weg van de plek en onderneem een andere actie
  • Plan je eetmomenten vooraf
  • Eet genoeg zodat er geen echte honger ontstaat
  • Eet ook bewuster (mindfull) en met aandacht. Weg die telefoon of de snelle hap onderweg
  • Bij enorme hunkering kies je eerst voor een stuk fruit/groente of een gekookt eitje bv. Zorg dat je eerst goed voedt en vult
  • Kies ook voor gezondere lekkernijen en heb ze ook op voorraad zodat je betere keuzes kan maken. Denk aan een mix van noten/rozijnen, eigen baksels, lekkere chocolade mousse van avocado etc.
  • Ga meer bewegen zodat de cortisol afneemt
  • Ga met je ademhaling aan de slag zodat je niet meer te hoog en te snel gaat ademen. Ook dit verminderd cortisol
  • Praat erover: benoem het. Dit kan opluchten en de druk laten afnemen
  • Drink niet te veel cafeïne. Groene en zwarte thee bevatten ook cafeïne. Houd het op max 1 per dag als je het niet kan weerstaan
  • Beloon jezelf met een fijne activiteit. Bv een warm bad, massage etc..
  • Ga geregeld even weg/uit je huidige situatie. Door bv even een stukje te gaan wandelen kan je weer even de meeste prikkels kwijtraken. Maar dan moet je dit wel dagelijks toepassen, want anders heeft het op de langere termijn weinig effect
  • Wees vooral lief voor jezelf. Je hebt maar 1 lichaam en 1 (aards) leven. Take care!

Toch even genieten van ongezond, zoet of iets meer eten?

Dat kan prima, maar dan moet je wel eerst een afspraak met jezelf maken. Een afspraak die je ook na gaat komen.
Wil jij in het weekend een drankje drinken? Prima, maar dan moet het wel in je balans passen. Bedenk hoe je dit drankje (of lekkernij) gaat opvangen.
Check hiervoor de module balansen