De plek waar we heel veel keuzes moeten maken, waar we veel misleid worden en we te veel impuls kopen doen. Je komt altijd met meer en ongezondere boodschappen thuis dan dat jij vooraf zelf had bedacht

In het welkomstpakket zat een kleine groene waaier: het zogenoemde E-nummerboekje. Deze gaat jou nog vele jaartjes plezier opleveren. Ik kom hier in de onderstaande video op terug.

In deze module neem ik je in gedachten mee de supermarkt door. We gaan stap voor stap de supermarkt door. Wat kan je allemaal verwachten:

  • Etiketten lezen

  • Wat levert gezond eten je eigenlijk op?

  • Groente & fruit

  • Sapcentrifuge 

  • Zuivel

  • Vis

  • Light, zero en halfvol

  • Gemaksvoedsel

  • Misleidingen

  • Te mooi om waar te zijn

  • Schuilnamen

  • Goede en foute vetten

  • Gezond boodschappen doen

Etiketten lezen doe je zo

WAT LEVERT GEZOND ETEN JE EIGENLIJK OP?
Wanneer je bewuster en gezonder gaat eten zal het je lichaam op veel vlakken ten goede komen. Je gaat merken dat je huid er beter door wordt, je haar en nagels zien er beter uit, je gaat stralen, zit lekkerder in je vel, hebt meer energie, minder pijnklachten, normale bloedsuiker/cholesterol en bloeddruk, betere nachtrust, minder stress. Maar daarnaast voel je ook je lichaam beter aan., je voelt je sterk, hebt meer zelfvertrouwen en hebt een stabieler gewicht. Dit komt omdat je jezelf voedt ipv vult. Je lichaam wordt niet belast en ze krijgt veel meer vitale voedingsstoffen binnen

GROENTE & FRUIT

Natuurlijk de mooiste afdeling van de supermarkt met al haar diverse kleuren en producten. Kies voor waar mogelijk is voor zo vers mogelijk. Daar bedoel ik niet de ‘vers’ gesneden groente en fruit mee, maar de onbewerkte vormen. Er staat misschien wel op ‘vers’ bereid of gesneden, maar als ik een appel vers snijd en het vervolgens pas 2 dagen later op ga eten dan kan het wel vers gesneden zijn, maar is het product allang zo vers niet meer dan wanneer ik er voor gekozen had het direct te consumeren

 

Heb je producten in huis die nog niet eet-rijp zijn? Leg er een banaan bij. De gassen die vrijkomen uit de banaan rijpen je producten enorm snel. Helemaal als je ze samen in een afgesloten zak stopt

 

Advies: snijd en was je producten zelf. Dit behoud haar kracht en vitale voedingsstoffen

SAPCENTRIFUGE

Deze staat nu bijna in elke supermarkt en we gaan massaal voor de bijl, want wie wil nu nou niet zo’n heerlijk gezond en vers sapje? Zo super lekker!!
Het is idd super lekker, maar niet super gezond, helaas. Je drinkt als het ware een groot glas met enorm veel stukken fruit. Zoveel fruit eet je normaal ook niet in 1x op. Ten tweede mis het de vezel van de sinaasappel. Deze is o.a. nodig om de aanwezige suikers te remmen en je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Nu kloek je zo in een mum van tijd een hoop suikers je lichaam in die niet geremd worden Dat maakt je moe en te veel aan suiker wordt omgezet in vet. Het is ook nog eens lastig te verteren, want aangezien we het weg drinken mist het ons speeksel. Door te kauwen komt er altijd speeksel vrij wat enzymen bevatten die al meteen aan de slag gaan met voor verteren. Nu passeer je deze mooie functionele stap! 

Advies: kauw op alles wat vloeibaar is! Drink je eten en kauw je drinken 😉

Helaas is bovenstaande van toepassing op alle sapjes en drankjes (met name uit de supermarkt)

BROOD AFDELING

De geur van afgebakken brood komt je neus al binnen. Vaak is er ook wel wat te proeven. Allemaal prikkels die jouw zintuigen activeren en je overhalen om te kopen en je lust naar dat eten op te wekken. Dat is toch bijna niet te weerstaan?

Brood supermarkt zit bommetje vol met onnodige stoffen. Deze eten wij ook op en ons lichaam moet deze er weer uit gaan filteren. Dat maakt ons o.a. moe en wanneer we te veel gifstoffen binnen krijgen, krijgen we klachten en worden we langzaam ziek. 


De keuringsdienst van waarde heeft verschillende afleveringen aan brood gewijd die ik je adviseer te bekijken:
Brood daar zit wat in

Bruin brood is geverfd wit brood

Wat is volkorenbrood?
Waldkorn

Wij zijn als Hollanders groot gebracht met brood. Maar is brood nu wel zo gezond als wij denken? Vanuit de schepping is er niets mis met brood en de granen. Alleen wij hebben het veredeld en wilde dat de gewassen snel zouden groeien en ook nog eens een grote oogst zouden opleveren. Dus mooie volle gewassen die snel groeide, maar ze moest ook weerstand bieden tegen vraat beestjes, schimmels e.d. Ook moesten ze immuun worden voor ziektes. Helaas is door deze vorm van telen de graan zo ernstig bewerkt en kapot gemaakt voor ons lichaam dat we er ziek van worden. Onze darmen kunnen deze hoeveelheid gluten niet meer aan en herkennen het product niet meer. De hoeveelheid gluten is door de bewerking toegenomen. Van origine bevat ze lang zo veel niet als dat er nu in zit.
Ten tweede zijn we veel en vaak brood en/of granen gaan eten. Het komt over de hele dag verspreid voor in ons dagmenu. Door te veel en te vaak granen te eten belasten we ons lichaam enorm

 

Waarom spelt beter is? Dat komt omdat men spelt jaren lang met rust heeft gelaten. Was een beetje een vergeten graan. Maar nu spelt in opmars komt is de kans groot dat ook deze er niet aan zal ontkomen dat er aan gesleuteld zal gaan worden

Advies: ga voor brood uit een natuurwinkel en zorg dat je overige graanproducten ook biologisch zijn. Zo weet je zeker dat je geen veredelde granen zit te kauwen

Veel voorkomende broodklachten: buik- en darmklachten, verminderde concentratie, ADHD, vermoeidheid, depressieve gevoelens

NOTEN, ZADEN, PITTEN, GEDROOGDE VRUCHTEN
Voor al deze producten geldt: ongezouten, ongebrand, ongezoet en ongezwaveld. Zo heb je een echt onbewerkt natuurproduct in handen. Zouten, branden en zoeten is vooral voor de smaak en het zwavelen. Zwavel gebruiken ze om de kleur op te lichten en ongedierte tegen te gaan. Ook verlengen ze zo de duur van de houdbaarheid

ZUIVEL
Stel je voor dat je voor de koelingen staat en je wilt een kwark kopen. Dan moet je eerst met je ogen enorm zoeken waar je de kwark kan vinden. Er staat zo enorm veel dat je er echt even voor moet gaan staan om jouw product te ontdekken.
En wat staat er dan eigenlijk allemaal? Vooral veel gezoete yoghurt, zuiveldrankjes, kwark, papjes, vla, pudding, knijp zuivel enzovoorts.
Je kan de koeling prima verkleinen naar enkel nog de basis van melk, kwark, yoghurt, slagroom, crème fraîche, roomboter, roomkaas en nog wat andere producten. Maar niet met al die variaties in smaakjes en zelf bedachte producten. 

Daarnaast kan je nog kiezen uit light, halfvol en volle producten. Ik kom daarop terug in het volgende kopje light, zero en halfvol

Advies: ga voor onbewerkte zuivel zoals roomboter, slagroom, roomkaas, melk, kwark, yoghurt etc en laat alles waar de fabriek extra aan heeft moeten werken achterwege. Zo kies je voor puur en natuurlijk. En kies alles op VOLLE basis en zonder al die suikers

Gevoelig voor zuivel? Kies dan liever voor geit of schaap. Onze darmen kunnen dit beter verteren

Veel voorkomende zuivelklachten: buik- en darmklachten, verminderde concentratie, ADHD, vermoeidheid, botontkalking, astma, allergieën

VIS
Vis is gezond, maar helaas zijn de wateren waarin ze leven minder schoon en fris. Daarom moet je kiezen voor vis wat in zo schoon mogelijke wateren heeft gezwommen. Kweekvis is niet de oplossing. Voor je eigen gezondheid en het welzijn van het dier kan je het beste voor wilde vis kiezen


Nadeel kweekvis

  • Beperkte ruimte gehad dus niet hun natuurlijke vorm van leven gehad. Dit is terug te herleiden in de gezondheid van de vis
  • Dier heeft veel stress ervaren en die stress hormonen eten wij weer op
  • Heeft kunstmatige voeding, vitamines en mineralen gehad (vaak kankerverwekkend)
  • Veel gebruik van medicatie en antibiotica
  • Gebruik van pesticide tegen bv waterluis
  • Bevatten bijna geen omega 3 vetten wat juist gezond is aan een vis
  • Vis is vaak genetisch gemanipuleerd
  • Veel buitenlandse vis uit hele vieze wateren 
  • Biologische vis bestaat niet: is altijd kweekvis!

Meest ongezonde vissen zijn de tilapia en pangasius kweek visjes. Het zijn vuilnisbakjes: eten alles! Ze zijn meestal altijd kweekvis uit hele vieze rivieren.
De meest gezonde vissen zijn de kleinere wilde soorten. Hoe groter de vis hoe meer kleinere soorten deze zelf heeft gegeten of hoe meer rotzooi het uit de wateren heeft binnen gekregen. De kleine soorten krijgen over het algemeen minder vervuiling binnen dan de grotere vissen

LIGHT, ZERO EN HALFVOL
Jarenlang is ons voorgeschoteld dat vet ongezond is. We zouden er dik van worden en onze aderen zouden dichtslibben van de cholesterol. Gelukkig weten we tegenwoordig beter. Want zoals je misschien opmerkt is men juist dikker geworden na het introduceren van light en halfvol

Producten die halfvol, light of zero zijn zijn bewerkt. De fabriek heeft op een chemische wijze de meeste vetmoleculen verwijderd uit het product. Probleem is echter dat ons lichaam deze producten niet meer herkent en niet goed begrijpt wat ze er mee moet. Verder zijn producten waar de vetten uit zijn gehaald ook schaarser in haar voedingsstoffen. Want ook deze zijn er uit gehaald. En weet je nou wat ze er voor in de plaats stoppen? Suikers, zoetstoffen en andere (rode) E-nummers. Dit doen ze omdat ze wel een lekkere smaak en textuur willen behouden aan het product.

Belangrijke vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) kunnen minder goed opgenomen worden in het lichaam wanneer men vetvrij eet. Zij hebben het vet hard nodig

Vet hebben we ook nodig voor het volgende

  1. Geeft isolatie aan ons lichaam
  2. Houdt onze hersenen soepel
  3. Geeft energie
  4. Houdt onze stofwisseling actief
  5. Essentieel voor onze hormonen
  6. Verminderd de kans op hart- en vaatziekte
  7. Stabiele bloedsuiker
  8. Als bouwstof voor ons lichaam

Natuurlijk zijn transvetten (ongezonde vetten) niet gewenst. Deze zorgen wel voor het dichtslibben van de aderen, verhoogd de kans op hart- en vaatziekte, versterkt de verhoging van insuline, maakt dik en enzovoorts…

En hoe zit het met de light en zero van zoete producten? De fabrikant haalt de suiker weg, maar daarmee is de smaak ook weg. Dus ze stoppen het product vol met zoetstoffen. Zoetstoffen zijn funest voor onze darmen. Misschien heb je het wel eens gemerkt dat je er winderig van kan worden. Eigenlijk mag je wel zeggen dat zoetstoffen giftig zijn voor onze darmen

Het is trouwens ook bewezen dat mensen die light producten nuttigen meer last hebben van hun gewicht. Ze eten door het gebruik van zoetstoffen meer kcal dan gemiddeld. De zoetstoffen wakkeren een honger- en trekgevoel aan

 

Klachten die je kan krijgen van zoetstoffen

  1. Diarree
  2. Slechte stoelgang
  3. Winderigheid
  4. Slechte opname door de darmen
  5. Verminderde weerstand
  6. Geeft het lichaam stress
  7. Heeft invloed op het centrale zenuwstelsel
  8. Mogelijk hersenbeschadiging
  9. Kankerverwekkend
  10. Lokt migraine uit
  11. Maakt chronisch moe
  12. Kan diabetes veroorzaken
  13. Hartklachten
  14. Minder goed zien

Geregeld krijg ik de vraag waarom natuurlijke zoetstoffen ook niet gezond zijn. Laten we eerst eens het woordje ‘natuurlijk’ onder de loep nemen. De oorsprong van de zoetstof is dan wel een natuurlijk product, maar de weg die het aflegt voordat het daadwerkelijk een zoetstof is is allang niet natuurlijk meer. Het is enorm bewerkt of chemisch geraffineerd. En zo kan je de witte tafelsuiker ook wel een natuurproduct noemen, want ja de suikerbiet is toch ook een natuur product?

 

Verschillende soorten zoetstoffen

    • Maltinol
    • Xylitol 
    • Acesulfaam-K (E950)
    • Aspartaam  (E951)
    • Cyclamaat (E952)
    • Sacharine (E954)
    • Sucralose (E955)
    • Thaumatine
    • Stevia ( de witte vorm is bewerkt, groene stevia is prima te gebruiken)
    • Advantaam (E969)
    • Neohesperidine (E959)
    • Neotaam (E961)
    • Erythritol (E968)\
    • Isomalt (E953)
    • Lactitol (E966)
    • Maltitol (E965)
    • Mannitol (E421)
    • Sorbitol (E420)
    • Tagatose (E963)

Geraffineerde suikers

  • Kristalsuiker
  • Rietsuiker
  • Poedersuiker
  • Basterdsuiker
  • Schenkstroop
  • Glucose-fructosestroop
  • Geleisuiker
  • Agavesiroop
  • Maïsstroop

Suikers die niet geraffineerd zijn en die je met mate prima kan gebruiken
Deze bevatten nog kleur (vezels en voedingstoffen en zijn bruikbaar voor het lichaam) en zijn te verteren

  • Rauwe honing
  • Kokosbloesemsuiker
  • Palmsuiker
  • Gedroogd, ongezwavelde  vruchten zoals rozijntjes, dadels, abrikozen etc
  • Groene stevia

Er zijn ook ongeraffineerde suiker stropen. Deze zorgen alsnog voor een snelle stijging van je bloedsuiker en kosten energie, maar ze bevatten nog wel voedingsstoffen. Je moet dan wel voor biologische producten kiezen anders is de kans groot dat ze wel bewerkt zijn. Deze stropen kan je gerust eens gebruiken op een pannenkoek of om een taart te decoreren. Maar het liefst niet wekelijks terug laten komen

  • Appelstroop
  • Dadelstroop
  • Speltstroop
  • Andere fruit- en granenstropen

GEMAKSVOEDSEL
We kennen allemaal wel enkele producten die tot deze categorie behoren

  1. Voorgesneden groente en fruit
  2. P-food (pizza, patat, pannenkoek, poffertjes) of te wel fastfood
  3. Gepeld ei
  4. Gepeld fruit in partjes
  5. Geperste groente- en fruitsappen
  6. Baby voeding
  7. Kant en klare salades en andere gerechten
  8. Pakjes en zakjes
  9. Opgeklopte slagroom
  10. Alles wat de fabriek al voor jou klaar heeft gemaakt

Uitzonderingen van een aantal bewerkte producten die niet chemisch of belastend zijn geproduceerd en waar we hartelijk gebruik van kunnen maken: biologische producten. Paar voorbeelden om je een beeld te geven: pindakaas, kaas, meel, roomboter, olijfolie, ongeklopte slagroom, tomatenpuree. Zo zie je dat er ook voedingsmiddelen zijn waar de fabriek al iets aan heeft gedaan zodat wij het direct kunnen gebruiken. Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden

MISLEIDINGEN
De fabrikanten zullen er alles aan doen om jou als steeds meer bewustere consument te misleiden. Op welke manieren ze dit doen? O.a. met lokkende teksten op verpakkingen zoals

  1. Minder vet en/of suiker
  2. Nu nog gezonder
  3. Met vitamine C 
  4. Grootmoeders recept
  5. Verbeterd receptuur
  6. Met natuurlijke ingrediënten 
  7. Huisgemaakt
  8. Nu met extra …..
  9. Oer Hollands
  10. Ambachtelijk bereid/recept

Ook zullen ze met de perfecte kleuren en afbeeldingen hun verpakking decoreren. Alles om jou over te halen om tot koop over te gaan. Maar wat dacht je van de luxe termen en merknamen? Denk aan Excellent, Delicieux of Culinair?

De supermarkt zelf verleid jou nog eens met een heerlijke geur vanuit de bakkershoek, er valt soms wat te proeven en ze strooit met aanbiedingen. Want ja, wij zijn gevoelig voor schaarste dus hamsteren graag

TE MOOI OM WAAR TE ZIJN
Vaak betaal je duur voor iets wat helemaal niet van kwaliteit is of het beloofde product zit er zga niet eens in is. Ze hebben een restproduct gebruikt, voor een tweede maal iets uitgeperst, veel zetmeel als opvulling gebruikt en ga zo maar door.

Je ziet dit ook veel bij de vleeswaren.

  • Leverworst (goedkope grondstoffen: veel varken en veel water)
  • Schnitzel (stampvlees van restvlees met een dikke krokante laag en heel veel smaakversterkers)
  • Knakworst (restvlees wat gepureerd is tot spuitvlees, veel water, meel, suiker, andere smaakstoffen en conserveringsmiddelen)

TE MOOI OM WAAR TE ZIJN
Vaak betaal je duur voor iets wat helemaal niet van kwaliteit is of het beloofde product zit er zga niet eens in is. Ze hebben een restproduct gebruikt, voor een tweede maal iets uitgeperst, veel zetmeel als opvulling gebruikt en ga zo maar door.

Je ziet dit ook veel bij de vleeswaren

  • Leverworst (goedkope grondstoffen: veel varken en veel water)
  • Schnitzel (stampvlees van restvlees met een dikke krokante laag en heel veel smaakversterkers)
  • Knakworst (restvlees wat gepureerd is tot spuitvlees, veel water, meel, suiker, andere smaakstoffen en conserveringsmiddelen)

SCHUILNAMEN
Fabrikanten weten maar al te goed dat wij bewustere consumenten worden. Daarom gaan ze steeds vaker schuilnamen gebruiken. Rode E-nummers benoemen ze niet bij de cijfers, maar als gehele naam (die kennen we vaak niet uit ons hoofd) en de suikers geven ze ook een andere benaming. Dit alles om jou weer te misleiden en tot koop over te laten gaan. Nectar klinkt bijvoorbeeld best onschuldig, maar het is gewoon puur suiker.
Je kan o.a. al letten of de benaming bestaat uit –stropen of –ose. Bv tarwestroop en maltose.

Schuilnamen van suikers (bron: HappyHealthy)

  • Agavenectar
  • Agavesiroop
  • Ahornsiroop (maple syrup)
  • Barbados suiker
  • Basterdsuiker
  • Bietenstroop
  • Bietsuiker
  • Bruine suiker
  • Caramel (verhitte suiker)
  • Cassonade
  • Dadelstroop
  • Demerara
  • Dextrose
  • Druivensuiker
  • Esdoornsiroop
  • Fructose
  • Fructosestroop
  • Fruitsuiker
  • Galactose
  • Geleisuiker
  • Glucose
  • Glucose-fructosestroop
  • Glucosestroop
  • HFCS (High Fructose Corn Syrup)
  • Honing
  • Inuline
  • Invertsuiker
  • Invertsuikerstroop
  • Isoglucose
  • Kandij
  • Karamel
  • Kokosbloemsuiker
  • Kokosbloesemsuiker
  • Kristalsuiker
  • Lactose
  • Maisstroop
  • Malt
  • Maltodextrine
  • Maltose
  • Maple syrup (ahornsiroop)
  • Maplesiroop
  • Maïssuiker
  • Melasse
  • Melassestroop
  • Melksuiker
  • Moutsuiker
  • Nectar
  • Oerzoet
  • Palmsuiker
  • Parelsuiker
  • Rietsuiker
  • Rijststroop
  • Rijstsuiker
  • Ruwe rietsuiker
  • Saccharose
  • Sacharose
  • Sapconcentraat
  • Speltstroop
  • Stroop
  • Sucranaat
  • Sucrose
  • Suiker
  • Tarwestroop
  • Tarwestroop (wheat syrup)
  • Threalose
  • Vanillesuiker
  • Vruchtensuiker
  • Wheat syrup

GOEDE EN FOUTE VETTEN
Vet is gezond, maar bewerkte vetten natuurlijk niet. 

Gezonde vetten zijn o.a. roomboter, kokosolie, olijfolie, high oleic zonnebloemolie

Ongezonde vetten zijn o.a. verhard palmvet, verzadigde vetten uit koek, snoep, gebak, fastfood, chips, plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maisolie, sojaolie, koolzaadolie, halvarine, margarine, vloeibare bak- en braadvet

GEZOND BOODSCHAPPEN DOEN

Hoe kan je nu gezond boodschappen gaan doen? Ik geef je hier een lijst met tips om bewuster te shoppen in de supermarkt ter bevordering van je gezondheid en portemonnee 

  • Ga niet met een honger gevoel winkelen
  • Maak thuis een lijst en wijk daar niet van af
  • Mijd kant- en klare voeding
  • De buitenste rijen van de supermarkt zijn over het algemeen de gezondste. De binnenste rijen zijn vaak de verpakte en bewerkte voedingsproducten
  • Kies onbewerkte vlees, dus gewoon een kipfilet, kippenpootje, rundvlees, tartaar, kalkoenfilet, enzovoorts. Maak er desnoods zelf een paneer laag omheen of lekker op smaak met je favoriete kruiden en marinade
  • Kies wat vaker voor peulvruchten ipv vlees. Maak bijvoorbeeld heerlijke falafeltjes
  • Kies zoveel mogelijk voor ongesneden groente
  • Vervang gezoete toetjes door zelf wat te maken van o.a. gepureerde banaan, avocado en cacao of vanille
  • Koop groente en fruit uit het seizoen
  • Koop geen zuivel met smaakjes. Voeg zelf een smaakje toe aan je yoghurt, kwark etc door gepureerd fruit en wat honing er aan toe te voegen bijvoorbeeld
  • Koop geen brood, maar maak je eigen brood of maak een gezonde ‘cake’ van bijvoorbeeld boekweitmeel, amandelmeel, nootjes, pitten, rozijnen, banaan etc.
  • Lees etiketten (ingrediëntenlijst: suikers, e-nummers, veel zetmeel, bloem)
  • Trap niet in de aanbiedingen, mooie verpakkingen en de geuren in de winkel
  • Kom vooral in de supermarkt voor je groente, fruit, noten, vetten/oliën, kwark, kip- en rundvlees en toiletpapier. Al heb ik het liefst dat je het vlees nog bij een slager haalt die er geen onnodige ingrediënten aan heeft toegevoegd
  • Vervang smaakjes chips voor naturel chips of chips van kikkererwten (uit de oven)
  • Koop geen ontbijtgranen, maar maak zelf granola met havermout, noten, zaden, pitten, kokos en eventueel wat honing
  • Vervang crackers op basis van tarwe voor boekweit en haver
  • Koop geen satésaus, maar maak deze eenvoudig zelf door pindakaas te mengen met wat knoflook, tamari, sambal en een scheut water
  • Maak ook je mayonaise super eenvoudig zelf door high oleic zonnebloemolie te pureren met een ei, kneepje citroensap, mosterd, knoflook en andere kruiden naar wens
  • Maak je eigen chocolade pasta ook eenvoudig zelf zonder een hoop suikers
  • Kruiden nodig en geen pakjes- en zakjes meer gebruiken? Verstegen heeft 100% natuurlijke kruiden mengsels zodat je niet zelf hoeft te mixen