Carob brownie muffin

Zondag is het Valentijnsdag en daar hoort natuurlijk een zoete en chocoladeachtige lekkernij bij.

Ken jij carobe al?

Het is een ideale cacaovervanger met een zoete smaak. Je zou het zelfs al zoetstof kunnen gebruiken. Of je zoetmiddel qua hoeveelheid met de helft minderen als je carobe gebruikt.

Carobe is gemaakt van de Johannesbroodboom. Aan deze bomen groeien peulen en van de zaden wordt meel gemaakt. Carobe zelf wordt van de peulen en het vruchtvlees gemaakt.

Naast dat het zoet is heeft bevat het meer voedingstoffen dan cacao. Met name het ijzergehalte is hoger.

Je kan met carobe bakken, maar ook chocolademelk maken en de cacao vervangen voor carobe. Eigenlijk kan je in elk baksel de cacao vervangen of je mixt het 50/50.

Speciaal voor Valentijnsdag heb ik een brownie gemaakt op basis van carobe en cacao en ik heb geen meel gebruikt. Ideaal voor een ieder die gluten/graanvrij eet.

Carob brownie muffins

Nodig voor 8 – 10 carob brownie muffins

  • 60 gr zachte roomboter
  • 60 gr 85% chocoladereep
  • 40 gr kokosbloesemsuiker
  • 40 gr carobepoeder
  • 4 eieren
  • 2 el kokosolie
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 el vanillepoeder (optioneel)
  • Flinke snuf zout

Werkwijze voor de carob brownie muffins

  • Verwarm de oven op 180 graden
  • Smelt de chocoladereep met de kokosolie
  • Meng de zachte roomboter met de kokosbloesemsuiker
  • Klop de eieren los en voeg daarna de vanille, zout, bakpoeder en de carobe erbij
  • Voeg alles samen en mix goed door tot een glad beslag
  • Schep alles in een muffin vorm en stop er optioneel een nootje bij in
  • Zet het voor 15 minuten in de oven

TIP
Geniet pas van de brownie muffin als deze goed in de koelkast in afgekoeld en opgesteven. Dan is de smaak op zijn lekkerst.
Ik zelf zet het een nacht in de koeling en serveer het pas de volgende dag.