Citroenkwarktaart met bosbessencrumble

Citroenkwarktaart met een heerlijke bosbessencrumble
Afgelopen weekend ben ik samen met mijn nichtje naar de bosbessenkwekerij in Ermelo geweest. De eerste pluk van dit jaar.

De bessen smaken al super lekker, zijn goed van formaat en de hoeveelheid is ook al veel. Genoeg te plukken dus.

De blauwe bes is enorm gezond en dit komt vooral door de grote hoeveelheid antioxidanten en vezels in dit kleine besje.
De paarse kleur van deze bes (anthocyaninen) is een stof die weer goed is voor het beschermen van onze hersenen.
Onderzoekers hebben dit vooral gezien bij Alzheimer en de verbetering van het korte termijn geheugen.

Omdat ik afgelopen weekend dus met weer een mooi voorraadje bessen thuis kwam zat ik te denken wat ik hier nu toch van ging maken.

Jam had ik nog dus ik wilde iets anders. Ik kwam het recept van Oh my Pie tegen van een cheescake met bosbessen.

Ik heb het recept ten delen gevolgd en er mijn eigen twist aan gegeven.

Hier mijn recept met een overheerlijke bosbessencrumble
Ze is echt super makkelijk te maken en de smaak is vreselijk lekker. Op een verjaardag zal iedereen smullen van jouw zelfgemaakte taart.

Dit heb je nodig voor een kleine ronde bakvorm:

Bodem

  • 150 gr havermout
  • 125 gr amandelmeel
  • 50 gr rauwe honing
  • 5 druppels groene stevia (of 10 gr extra honing)
  • 70 gr kokosolie (zacht)
  • 1 tl vanillepoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • Snuf zout

Vulling

  • 500 gr volle kwark (2 uur uitgelekt in een theedoek)
  • 15 gr rauwe honing
  • 5 gelatine blaadjes of 2 gr agar agar
  • 5 druppels groente stevia of 10 gr extra honing)
  • Rasp van 1/5 citroen of 3 druppels etherische lemon olie
  • 1 tl vanillepoeder

Blauwe bessen laag

  • 250 gr bosbessen
  • Kneepje honing of paar druppels groene stevia
  • Kneepje citroensap
  • 2 gr agar agar of 2 gelatine blaadjes

Zo ga je te werk:

  1. Zet de oven aan op 175 gr
  2. Week eventueel de gelatine vast als je deze gebruikt
  3. Leg bakpapier op de bodem van de vorm en vet de randen in
  4. De ingevette randen kan je met bakpapier bekleden

  5. Meng de ingrediënten voor de bodem en druk 2/3 deel in deze de vorm.
  6. Bak de bodem in 10 minuten af
  7. Leg het 1/3 deel van het crumble beslag op een stukje bakpapier
  8. Bak deze in 5 minuten af
  9. Laat beiden goed afkoelen

  10. Maak ondertussen de bosbessenjam door alle ingrediënten in een pannetje te doen en te laten koken
  11. Blijf roeren en na ongeveer 10 minuten voeg je de Agar agar toe
  12. Roer nog 2 minuten door en laat het geheel afkoelen

  13. Als alles is afgekoeld kan je de kwarklaag maken door alle ingrediënten bij elkaar te voegen, let op dat je de gelatine goed uitknijpt en eerst even met wat vloeistof vloeibaar maakt
  14. Zet de taart in de koelkast voor 1 uur

  15. Pak de afgekoelde bosbessenjam en voeg dit bovenop de kwarklaag
  16. Maak met een satéprikker een paar halen erdoor heen voor een leuk effect
  17. Voeg bovenop deze laag het 1/3 deel van de havermout crumble en druk iets aan
  18. Je kan de taart decoreren met extra bosbessen
  19. Zet de taart nog eens 2.5 uur in de koelkast

Geniet van je lekkere taart.
Gezond, lekker en zeker voedzaam.

? Ik wil je nog een tip meegeven voor als je kwark wilt mijden. Ik denk dat je ipv kwark ook zijde tofu kunt gebruiken.

Geniet ervan lieve vrouw.

Liefs Barbera