Christelijke Ademcoaching en Massage
Frambozen toetje
Ik gebruik minder zuivel dan ik vroeger deed. Dat komt vooral, omdat ik merk dat als ik geregeld zuivel eet mijn darmen gaan protesteren. De buik blaast dan op en ik krijg weer dunnere ontlasting. En algeheel voel ik mij dan gewoon niet fijn en niet fit.
Om dat beetje zuivel te vervangen gebruik ik o.a. havermelk, amandelyoghurt/kwark, zijde tofu, plantaardige cuisines en kokosolie. Plantaardige kuipjes boter laat ik wel staan, deze zijn sterk bewerkt en bevatten veel ontstekingsbevorderende vetten. Mijden dus.
Deze week bedacht ik om eens een no bake bodem te gaan maken met een kwarklaagje erop. In eerste instantie was het de bedoeling dat het een stevige kwaktaart zou worden, maar omdat ik bevroren frambozen gebruikte kon ik de warme gelatine niet gebruiken. Het werd dus voor het gemak een wat flexere versie, maar niet minder lekker.
Omdat het recept wat ik bedacht zo simpel is geworden wil ik het graag ook met jou delen.
Je kan het eten als ontbijt, lunch, tussendoortje of als toetje. Ideaal toch?En durf ook te experimenteren met smaken die jij lekker vindt. Laat gerust iets weg en vervang het voor iets anders. Durf wat meer.
Geniet van je toetje. Geef je er een andere twist aan? Let me know.
En vergeet jouw toetje niet te delen op de socials met een @bewustbeter. Lijkt me leuk om jouw baksel voorbij te zien komen.
Frambozen toetje
Nodig en werkwijze voor 4 personen
Bodem
- 150 gr gemengde noten
- 75 gr zonnebloem- en/of pompoenpitten
- 50 gr rozijnen
Maal dit in een keukenmachine fijn en voeg daarna het volgende toe
- banaan
- 2 el gesmolten kokosolie
- 25 gr kokosrasp of vlokken
- 5 gr rauwe cacao
- 5 druppels groene stevia
- 1 tl kaneel
- snuf zout
- Optioneel wat gepofte quinoa
Mix dit tot een glad deeg.
Verdeel het over de bodem van je schaaltjes en zet even weg in de koelkast.
Houd je deeg over? Draai er balletjes van en rol dat nog even door de kokosrasp en je hebt heerlijke snack\’s voor een ander moment.
Frambozen kwark
- 500 gr frambozen (uit de vriezer)
- 400 ml amandelkwark of yoghurt
- 5 druppels groene stevia
Mix alles samen met een staafmixer tot een gladde substantie en verdeel het over de bodem van de schaaltjes.
Zet het gerust een nacht weg om het de volgende dag op te eten. Zo kan de bodem ook even lekker opstijven. Maar je kan er ook voor kiezen om het 2 – 3 uur in de koelkast op te laten stijven.
Optioneel: Voeg gepofte quinoa, lijnzaad etc over jouw toetje.
Wil je wel stevige kwark? Wanneer je frambozen mengsel ontdooit is kan je met 2 gr agar agar het tot een stevige kwark maken.
TIP
Je kan het mengsel van de frambozen ook gebruiken als sorbetijs