Glutenvrije quiche met pesto

quiche

De feestdagen zijn voorbij en grote kans dat je met verschillende left over\’s thuis zit.

En wat doe je dan met al die left over\’s?

Ik maakte er een quiche van geïnspireerd op een recept van Rineke Dijkinga, maar met een eigen twist door alle left over\’s.

Kijk vooral wat er nog in jouw koelkast ligt er durf verschillende groentes te gebruiken. Je hoeft namelijk een recept nooit precies over te nemen, durf te twisten 🙂 Deze quiche kan je ook met een bodem van bladerdeeg maken, maar zo na de feestdagen heb ik voor een minder snelle kh vorm gekozen. Kh zetten namelijk snel op in suikers en die suikers weer om naar vet.

Het is niet erg om af en toe kh te eten, maar een balans is wel zo fijn. Zolang je geen darm- of buikklachten krijgt van granen kan je dit gerust eten in een gebalanceerde levensstijl. Kies het liefst wel voor biologisch, omdat deze granen niet bewerkt zijn en zo minder gluten bevatten. Te veel gluten kunnen op de langere termijn klachten geven zoals in buik- en darm. Opgeblazen en gevoelige buik met wisselende ontlasting is de meest voorkomende.

Glutenvrije quiche met pesto

Nodig en werkwijze voor de glutenvrije bodem

  • 125 gr havermout (fijn gemalen in de keukenmachine)
  • 75 gr zonnebloempitten (fijn gemalen in de keukenmachine)
  • 80 gr boekweitmeel
  • 4 gr zout
  • 75 ml high oleic zonnebloemolie of olijfolie
  • 75 ml water
  • 2 eieren
  • 1 tl bakingsoda
  • Flinke kneep citroensap
  1. Meng alle ingrediënten en zet het voor 30 minuten in de koelkast
  2. Bekleed een vorm van 20 cm met bakpapier en vet de randen in
  3. Duw het deeg over de bodem en de randen
  4. Prik gaatjes in de bodem met een vork
  5. Bak het 15 minuten blind op 150 graden in de oven
  6. Optioneel om nog 5 minuten zonder het blind bakken de bodem wat krokanter af te bakken

Nodig en werkwijze vulling

  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode paprika\’s
  • 2 prei
  • 1/2 bloemkool
    ——-
  • 5 el zelfgemaakte pesto, recept staat hieronder
  • 3 eieren
  • Flinke scheut amandelmelk
  • 75 gr feta
  • 3 champignons
  1. Snijd de groente klein tot aan de ——–
  2. Fruit eerst de ui en knoflook en voeg daarna de rest eraan toe
  3. Bak het tot het beetgaar is en zet dan het vuur uit zodat het iets kan afkoelen
  4. Maak ondertussen de pesto en voeg dit aan het groente mengsel toe
  5. Beleg de quiche bodem met gesneden champignons en gebrokkelde feta
  6. Kluts 3 eieren met de havermelk en voeg dit aan de het groentemengsel
  7. Voeg dit groentemengsel over de quiche bodem met champignons en feta
  8. Zet het voor 30 min in de oven op 150 graden
  9. Daarna nog 5 – 10 minuten op 180 graden

Nodig en werkwijze pesto

  • Flinke hand vol basilicum
  • 50 gr noten, zaden en/of pitten
  • 50 gr oude kaas, geraspt
  • Scheut high oleic zonnebloemolie of olijfolie naar behoefte
  1. Meng alles samen en pureer het met een staafmixer
  2. Voeg naar behoefte meer olie toe
  3. Je kunt deze hoeveelheid helemaal gebruiken in je quiche

Geniet ervan en ik wens je een mooi en gezond 2022 toe.

Liefs Barbera