Christelijke Ademcoaching en Massage
Kaassausje
Hoe makkelijk was dat zakje met poeder waar je enkel nog water of melk bij moest doen?
Ik beken: ik gebruikte de welbekende zakjes ook. Makkelijk, snel en lekker.
Beetje vocht erbij en roeren maar. Het sausje was zo klaar.
Nu gebruik ik deze sausjes niet meer. Ze dragen naar mijn idee niet toe aan een gezonde maaltijd. Als ik de ingrediëntenlijst check zie ik enkel ingrediënten die mijn lichaam belasten.
Kijk anders even mee:
Ingrediënten: TARWEbloem Hier stijgt je bloedsuiker van en irriteert de darm. Liever had ik hier meel gezien. Verder is tarwe zo bewerkt dat ze een ziekmakend effect geeft., gemodificeerd maïszetmeel Meestal met een chemisch proces zoals bv met ammoniak, MELK Belastend voor o.a. de darm, maltodextrine SUIKER, palmvet Zeer slecht voor de natuur en wanneer het gehard is ook voor onze gezondheid. NIet bio is meestal gehard., 8% ROOMpoeder Bewerkt, zout, WEIpoeder, LACTOSE Melksuiker waar we al niet goed tegen kunnen, magere MELKpoeder Bewerkte melk wat ons lichaam niet herkent en niet goed mee om kan gaan. Irriteert het lichaam ook op verschillende vlakken, zuursel, stremsel, conserveermiddel (E251) Rode enummer met klachten zoals de darm, hyperactiviteit en de huid, kleurstof (caroteen, annatto), zeezout, stabilisator (E450) Remt opname van ijzer en andere mineralen, antioxidant (E304), smeltzout (E339) Schadelijk voor onze kalkhuishouding (botontkalking) , gistextract Wanneer niet biologisch een zeer schadelijk enummer zoals Vet-sin, MELKeiwit Triggert vaak de allergieën, specerijen, natuurlijk aroma (MELK) Natuurlijk? Altijd je twijfels aan hebben. Tafelsuiker is immers ook van natuurlijke oorsprong. Bij deze vorm weer van melk en melk irriteert ons lichaam en veroorzaakt vele klachten.
Toch hoeven sausjes helemaal niet ongezond te zijn en kan je ze zeker gebruiken bij de maaltijd.
Waar je op moet letten is de inhoud van het sausje. Dat je enkel producten gebruikt met voedingswaarde en die niet belastend werken op jouw lichaam.
Goed voorbeeld is ook dat je meel kan gebruiken ipv bloem. Bloem is gezeefd meel waar de vezel (vliesje) is weg gehaald. Juist die vezel zorgt dat je bloedsuiker stabieler blijft en het product meer voedingswaarde heeft.
Verder kan je simpel zelf een sausje maken zonder al die chemische toevoegingen. Die heb je echt niet nodig en zelf maken is best easy. Probeer het maar eens.
Een lekkere saus heeft immers geen tientallen ingrediënten nodig.
Kaassausje
Nodig voor een steelpannetje
- 25 gr kokosolie
- 25 gr boekweitmeel
- Geraspte kaas naar smaak
- Amandel- of havermelk naar behoefte qua dikte van de saus
- Bouillonpoeder voor ongeveer 400ml vocht
- 1 tl saladekruiden
- Peper
Werkwijze voor de kaassaus
- Smelt de kokosolie
- Voeg de boekweitmeel toe en laat het roerend 1 minuut garen zodat het klontjesachtig wordt
- Voeg scheutje voor scheutje amandelmelk toe tot de gewenst dikte is bereikt van de saus. Roer tussendoor steeds goed door. Zo wordt de saus goed opgenomen en krijg je geen klontjes
- Voeg de bouillon, saladekruiden en peper toe met de geraspte kaas
- Roer tot de kaas is opgenomen en proef of de smaak goed is. Begin bij een handje geraspte kaas en voeg naar wens meer toe. Tussendoor proeven is essentieel
TIP
Heb je saus over? Dek het af en zet in de koeling. De volgende dag is deze nog prima te gebruiken.