Pakjes en zakjes

Pakjes en zakjes..

Het is ergens in het jaar 2011. Ik sta voor het schap met alle \’bijna kant en klare maaltijden\’. Je kent ze wel, de bekende pakjes en zakjes. Mijn ogen schieten over de kleurrijke pakjes en zakjes heen. Wat zal ik vandaag eens kiezen. Waar heb ik zin in? Een ovenschotel met prei/kerrie en gehakt, een lasagne of de bloemkool met kerrie en kip? Ik kies voor gemak en toch gezond (?). Het wordt de ovenschotel prei/kerrie en gehakt.

Ik loop verder in de winkel opzoek naar de prei, aardappelschijfjes, kookroom en het gehakt. Als ik mijn producten heb reken ik af en snel mij naar huis. Het is 16:00 en ik had beloofd dat het eten om 17:00 op tafel zou staan.

Thuis aangekomen stal ik de boodschappen uit op het aanrecht. Dan lees ik de verpakking en ondertussen zet ik spoedig de oven aan, want die moet natuurlijk eerst voor verwarmen. Ik lees verder: groente snijden, gehakt rullen, in de ovenschaal leggen met de aardappelschijfjes en dan de mix met het kookroom en wat water mengen en verdelen over de ovenschaal. Sjonge, wat easy en wat ben ik toch vlug klaar. Je zou het maar zonder het pakje moeten doen, want dan moet je…. uh…… tja, wat moet je dan extra doen eigenlijk?

Hard nadenkend moet ik toch even achter de oren krabben. Ik kijk naar het pakje van de prei/kerrie gehakt ovenmix. Het is best een groot doosje waar enkel de kerrie mix inzit dus. Dat wist ik eigenlijk wel, want je moet de overige ingrediënten toch echt zelf er los bij kopen. Maar waarom denk ik dan dat dit pakje mij gemak en gezondheid levert als er enkel wat smaakmakers in zitten? Want, ja dat zit er in. Geen pure kerrie, maar een hele lijst aan ingrediënten.

Ik draai de verpakking nog eens om en zoek naar de ingrediëntenlijst. Tot mijn verbazing staat aardappel op de eerste plaats. Dat betekend dus dat aardappel het meest er in zit, want hoe lager in de lijst hoe minder er in zit. Naast aardappel is het volgende ingrediënt aardappelzetmeel. Wauw, nog meer aardappel dus. Ik kijk weer verder, want de lijst is nog wat langer. Haa, het volgende in de rij zijn dan toch echt de kruiden en specerijen, maar wacht, 13% kerrie?? Er volgen nog wat andere specerijen en dan komt het gejodeerde(geraffineerd) zout, eigeelpoeder, gistextract(smaakversterker/MSG), zonnebloemolie(dit soort vet mag niet verhit worden) en het tarwemeel.

Mijn oog valt weer op het woordje gistextract. Ach een beetje rijsmiddel denk ik dan. Dat is vast om de saus wat dikker te maken.

Inmiddels weet ik wel beter. Dat gistextract is een schuilnaam voor de smaakmaker MSG. Zowel gistextract als MSG hebben een zoute smaak en verstoren je verzadigingsgevoel, het fopt je smaak papillen doordat het jou doet denken dat je kwaliteit voedsel eet wat eiwitrijker is dan het in werkelijk is. Uiteindelijk zorgt MSG er dus ook voor dat je aankomt. Je blijft er namelijk van door eten en daardoor kom je in een visuele cirkel. Je eet, voelt niet of nauwelijks dat je verzadigd bent en je hebt gauw weer trek waardoor je weer gaat eten. Dit patroon blijft en zorgt er dus voor dat de kilo’s er langzaam bij aan komen.

Ik leg het pakje weer weg en probeer te bedenken waarom iedereen, waaronder ook ikzelf, zeker weet dat het gemak van de pakjes en zakjes bestaat en ook nog gezond is. De enige conclusie die in mij opkomt is dat het in de winkel sneller te bedenken is wat voor een soort gerecht je graag wilt eten. Een soort schap met ideeën zeg maar. Maar je betaald flink voor veel loze ingrediënten die al helemaal geen gezondheidsvoordeel met zich mee brengen.

Het is much goedkoper om zelf je kruidenkast te voorzien van verschillende soorten kruiden en specerijen dan steeds een pakje of zakje te kopen waar de kruiden deels al in zitten plus de rest wat je er niet bij wilt kopen. En de tijd die je kwijt bent van naar de winkel rennen, bekijken wat er in het schap staat en dan te gaan koken is ook vele male korter.

Kort om: koken uit pakjes en zakjes kosten je meer geld, tijd en gezondheidsNADELEN.

Als tip wil ik meegeven om stap voor stap recepten uit te gaan proberen. Zo vul je langzaam je nieuwe kruidenkast aan en zal je merken dat je na een tijdje de meeste kruiden en specerijen in huis hebt en je in een handomdraai de lekkerste gerechten op tafel kan toveren. Houd dan ook een boekje bij waar je al jouw succes recepten in op schrijft. Je kan er dan in bladeren om weer ideeën op te doen als je even niet meer weet wat je moet eten en je ook zeker wilt zijn dat het weer een succes aan tafel wordt.

Ik ben al overtuigd over ‘het gemak’ van de pakjes en zakjes, jij ook? En wat kook(te) jij het liefste uit het ideeën-schap?

 

Liefs Barbera

4 reacties

  1. Eigenlijk weten we het wel, alles wat je zegt (schrijft) is waar. Toch gebeurt het niet of te weinig. Ik ga het toch een keer proberen. Dank voor de informatie. Ben Folbert.

    • Beste Ben,

      Wat leuk om te horen dat je het toch een keer wilt gaan proberen. Als je mijn hulp nodig hebt verneem ik het wel 🙂

      Barbera

Reacties zijn gesloten.