Zuivelvrije kruidcake

Oke, het is hartje zomer en toch kreeg ik onwijs veel zin in een kruidcake. Alleen de gedachten al doet mij watertanden.

Breinfood dus. Ja, want onze hersenen hebben o.a. de omega 3 en de magnesium hard nodig. Zo kan zij haar functies goed uitvoeren. Maar wat dacht je er van dat de walnoot met haar mooie voedingstoffen jou ook ondersteund in je nachtrust, gewicht verliezen en bij het verlagen van je cholesterol.. Maar ga nu niet de hele dag door walnoten eten. Dat is natuurlijk weer niet zo gezond. Stop de walnoot in jouw levensstijl (jouw eigen dieet) en op deze manier eet jij gevarieerd ook je walnoot met al haar mooie eigenschappen.

Elk najaar rapen wij vele noten op onder onze eigen boom vandaan. Deze laat ik de hele winter dan drogen om in het voorjaar weer een nieuwe lading gedroogde noten op voorraad te hebben. Ik heb ze nu verwerkt in een \’brownie\’ recept. Ooit heb ik een recept gevonden wat hier op leek en deze heb ik zelf een beetje aangepast aan mijn wensen. Voordeel is dat (op het pellen van de walnoot na) het zo klaar is.

Wanneer je dit recept gemaakt hebt heb je een mooi stukje koek, brownie of hoe je het ook wilt noemen met enorm veel voedingswaarde. Het is lekker en ook enorm voedzaam. Dat merk je vooral als je 2 stukjes opgegeten hebt. Deze landt echt in je maag 😉 Hier ga je dus niet snel van aan door eten. En dat is natuurlijk ook de bedoeling van een tussendoortje: voedzaam en vullend.

Maak ook je eigen brownie bommetje vol voedingsstoffen

Nodig voor een kleine cakeblik
– 200 gr roggemeel
– 300 gr boekweitmeel
– 175 gr kokosbloesemsuiker
– 400 ml havermelk (Oatly)
– 1 el wijnsteen bakpoeder
– 2 el speculaaskruiden
– 2 el kaneel
– 2 tl vanillepoeder (optioneel)
– Snuf zout

Werkwijze
– Zeef al het meel
– Voeg de overige droge ingrediënten toe, behalve de suiker
– Verwarm lichtelijk de havermelk en voeg het suiker er bij tot het goed opgenomen is
– Kneep scheutje voor scheutje het vocht bij de droge ingrediënten
– Bekleed je bakblik met bakpapier en schenk het deeg hier in
– Druk het mengsel aan
– Zet het voor 30 – 40 minuten in een hete oven van 175 graden

Optioneel: strooi en druk er pompoen- of zonnebloempitten overheen. Veel bak plezier en ik zie graag jouw zelfgemaakte kruidcake in een post/story op FB en IG. Tag dan @bewustbeter